De meeste hulpverleners verkondigen dat stress schadelijk is en vermeden moet worden.  Stress wordt omschreven als een schadelijke epidemie die gestopt moet worden.

Wat als deze goedbedoelde kruistocht tegen stress meer kwaad dan goed doet?  De volgende studie zet alvast vraagtekens bij de strijd die we voeren.

Een studie volgde 30.000 volwassenen in de VS gedurende acht jaar. Ze vroegen mensen: “Hoeveel stress heb je ervaren tijdens het afgelopen jaar?” Ze vroegen ook: “Geloof je dat stress slecht is voor je gezondheid?” Dan gebruikten ze de openbare sterftecijfers om na te gaan wie stierf.  Wat bleek uit deze studie? Mensen sterven niet van stress, maar van het idee dat stress schadelijk is!  Mensen die vorig jaar veel stress ondervonden, hadden 43% meer kans om te sterven. Maar dat gold enkel voor mensen die dachten dat stress gevaarlijk was voor de gezondheid.  Mensen die veel stress ondervonden maar dit niet als gevaarlijk beschouwden, hadden geen hoger risico om te sterven. Ze hadden in verhouding tot anderen, mensen die relatief weinig stress hadden meegerekend, zelfs het laagste risico om te sterven.

Deze studie zet ons aan om onze opvattingen over stress onder de loep te nemen! Ben jij bereid om je opvattingen over stress te onderzoeken? Lees dan onze volgende nieuwsberichten voor andere interessante studies op deze website, facebook of twitter.

Print Friendly, PDF & Email