De matrix helpt je aan de hand van 10 stappen een waardevolle kerstperiode te beleven!

Stap 1

Merk je zintuiglijke ervaring op.  Ervaar de kerstversiering met je vijf zintuigen.  Laat smaak uit gezondheidsoverwegingen weg.  Als je geen kerstversiering hebt, gebruik dan een ander object.

Stap 2

Merk je mentale ervaring op. Ervaar de kerstversiering in je hoofd. Stel je voor dat je de kerstversiering ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft. Ja, in je hoofd mag je gerust proeven.

Stap 3

Neem een moment om het verschil tussen de zintuigelijke ervaring en de mentale ervaring van de kerstversiering op te merken.

Stap 4

Herinner je een moment dat je naar iemand belangrijk bewoog. Dit is niet moeilijker dan je herinneren dat je naar een geliefde of een vriend stapte.

Stap 5

Herinner je een moment dat je weg van ongewenste gevoelens (bijvoorbeeld: angst) bewoog. Dit is niet moeilijker dan je herinneren dat je wegliep toen je bang voor iets was.

Stap 6

Merk het verschil tussen hoe het voelt om te bewegen naar wie belangrijk is en hoe het voelt om te bewegen weg van ongewenste gevoelens.

Stap 7

Noteer in het kwadrant rechts onder in de matrix wie en wat in de kerstperiode belangrijk voor je is (bijvoorbeeld: partner, kinderen, familie, vrienden, vrede, dankbaarheid, …).

Stap 8

Noteer in het kwadrant links onder in de matrix ongewenste gedachten en gevoelens die gedurende de kerstperiode in de weg kunnen komen te zitten van bewegen naar wie en wat belangrijk is. Angst moet zeker en vast in dat lijstje komen, maar misschien ook gevoelens als stress, frustratie, irritatie, eenzaamheid, gevangen voelen, schuldgevoelens, schaamte, … en gedachten als “ik weet niet wat ik moet kopen”, “wat als het eten niet lekker is”, “ik heb geen zin in dat gedoe”, “bij anderen is het beter”, “hoe ga ik dat allemaal moeten betalen”, …

Stap 9

Noteer in het kwadrant links boven in de matrix de dingen die je meestal doet om de ongewenste gedachten en gevoelens (links onder) gedurende de kerstperiode kwijt te geraken. Bijvoorbeeld: alcohol drinken om de stress te verminderen, het kerstfeestje vermijden om frustratie te vermijden, het kerstdiner tot in het kleinste detail voorbereiden om angst voor kritiek te verminderen, …

Stap 10

Noteer in het kwadrant rechts boven in de matrix de dingen die je kan doen om gedurende de kerstperiode te bewegen naar wie en wat belangrijk is (bijvoorbeeld: vrienden bezoeken, een geliefde een knuffel geven, een kerstfeestje op het werk bijwonen, …).

Bekijk het bredere plaatje

Zet gedurende de kerstperiode regelmatig een stapje achteruit en bekijk het bredere plaatje aan de hand van de matrix.

Zintuiglijke ervaring versus mentale ervaring 

Gedurende de kerstperiode kan je gemakkelijk in ongewenste gedachten en gevoelens (links onder) verstrikt geraken.  Hoewel dit heel normaal is, kan het ervoor zorgen dat genieten van en vervulling vinden in de kerstperiode heel moeilijk wordt.
Stap uit je hoofd, in je leven.  Merk regelmatig je zintuiglijke ervaringen op.  Merk regelmatig je mentale ervaringen op.  Merk het verschil.  Probeer op te merken wanneer je aandacht afdwaalt, wanneer je in je hoofd verstrikt geraakt.  Probeer je terug te verbinden met de zintuiglijke ervaring van het moment!

Weg-bewegingen versus Naar-bewegingen

Wanneer je in de kerststress verstrikt geraakt, kan je veel tijd en energie aan weg-gedrag (links boven) verspillen waardoor er onvoldoende tijd voor de naar-zijde (rechts boven) overblijft.
Probeer daarom regelmatig op te merken wat je gedaan hebt, of je deze dingen deed om te bewegen naar wie en wat belangrijk is of om ongewenste gedachten en gevoelens kwijt te geraken.  Merk op of de dingen die je doet je dichter brengen bij wie en wat belangrijk is.  Zo ja, geweldig! Zo nee, goed opgemerkt! Kijk of je wat energie van de weg-kant (links boven) naar de naar-kant (rechts boven) kunt verschuiven!

Psychologenpraktijk Kaizen wenst je een waardevolle kerstperiode! 

Print Friendly, PDF & Email