Psychologenpraktijk Kaizen biedt sinds 2009 kwaliteitsvolle, wetenschappelijk onderbouwde psychologische hulpverlening aan volwassenen met een brede waaier aan psychologische problemen.

Wat is Kaizen?

Als mensen willen veranderen, zullen ze doorgaans proberen om een ingrijpende verandering door te voeren. Deze strategie noemt men vernieuwing. Vernieuwing is snel, groot en opvallend. Soms leidt vernieuwing tot opvallende resultaten. De meesten onder ons herinneren zich vast wel één voorval waarin een drastische handeling tot een succesvolle verandering leidde.

De meesten onder ons zullen zich echter veel meer voorvallen herinneren waarin (een voornemen tot) een drastische handeling niet tot een succesvolle verandering leidde. Denk maar aan de goede voornemens die mensen jaarlijks nemen. De meeste mensen zullen moeten toegeven dat deze drastische voornemens niet lang volgehouden worden. Of dat ze bij de gedachte deze verandering in de praktijk te brengen al ontmoedigd waren en dat de plannen om te veranderen reeds voor het einde van de maand januari opgeborgen waren. Hoe komt het dat vernieuwing zelden werkt? Onze hersenen zijn zo ontworpen dat deze veranderingen angst oproepen. Ze hebben een aangeboren weerstand tegen ingrijpende veranderingen.

Kaizen biedt een alternatief voor vernieuwing. Kaizen staat voor verbetering of verandering (kai) naar het goede (zen). Kaizen vraagt ons om kleine stappen te zetten. Kleine stappen omzeilen de automatische weerstand van de hersenen, zorgen ervoor dat we minder angst voelen en dat we volhouden. De succeservaringen zorgen ervoor dat ons zelfvertrouwen groeit en dat je enthousiast de stapjes gaat uitbreiden. De kans op blijvende verandering wordt groter.

Zet de eerste stap

Kaizen

Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel.
Zet de eerste stap