Het gevoel dat we alleen staan in ons lijden is één van de grootste belemmeringen voor het transformeren van stress. Het gevoel dat anderen gelukkiger zijn of een gemakkelijker leven hebben, maakt het moeilijker om in actie te komen en iets goeds te ontdekken in een lastige situatie.  Het zorgt ervoor dat je minder geneigd bent om de steun te vragen die je nodig hebt.

De ervaringen van stress is echter universeler dan universeel! Niemand gaat door het leven zonder ooit stress te ervaren.  De details kunnen verschillen, maar de onderliggende ervaring van stress is menselijker dan menselijk!

De uitdaging is om dit te bedenken op het moment dat we zelf lijden! We hebben immers de neiging om de stress in het leven van anderen te onderschatten en het geluk van anderen te overschatten. Mensen die dit kunnen onthouden, zijn gelukkiger, veerkrachtiger en tevredener met hun leven.  Ze zijn opener over hun worstelingen en krijgen sneller steun van anderen.

Hoewel je alleen in je eigen boot zit, is het een troost de lichten te zien van andere boten die in de buurt ronddobberen (Yalom).

 

Print Friendly, PDF & Email